Мони

Здравейте, аз съм едно слънчево момче, но приятелите ме наричат Мони :) това, което е най-важно за мен е, че обожавам да танцувам. Танцът е моят избор, моят живот, моята мисия. Другото няма значение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Симеон Платонов Стефанов (Мони) е роден е на 02.09.1980 г. в гр. София. В семейството си е заобиколен от хора на изкуството: баща - художник-скулптор; майка - завършила Музикалното училище в гр. София със специалност "пиано"; чичо - балетист и помощник-режисьор в балета към Софийската опера, работил дълги години с националния отбор на България по художествена гимнастика; баба - професор по "вокална педагогика" към националната музикална академия "Панчо Владигеров" ; дядо - драматичен артист и автор на повече от 40 пиеси.Оформянето на неговата личност в този климат значително допринася за увлечението на Мони към музиката, танците и въобще изкуството като цяло. След като през 2006г. Мони семестриално завършва специалност "право" в СУ "Св. Климент Охридски", постепенно той остава юридическите книжа на заден план и той се отдава изцяло на танцувалната си кариера като изпълнител, хореограф и преподавател. Верен на себе си и на мотото - "никога не е късно", след около тригодишна подготовка и изучаване на класически балетен екзерсис есента на 2010г. Мони е приет в софийската национална музикална академия "Панчо Владигеров" специалност БАЛЕТНА ПЕДАГОГИКА И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО, където се дипломира 2015г..

През 2006г. по покана на австрийския телешопингов гигант WS Teleshop Мони участва в изработването, структурирането и заснемането на поредида от DVD-та, който дават базата на четири от латиноамериканските танци- меренге, бачата, салса и ча-ча-ча.След около девет месеца работа по този проект компилацията успешно преминава в европейски телевизионен ефир.Следващата 2007г. той заснема още две DVD-та - "Cross body style On 1 - Combinations, part one" и "Body movement, part one", а през 2010г. след деветгодишна работа Мони формулира танцовата си теория за естествения ритъм на движението на тялото, заснемайки "The natural salsa rhythm of your body"- видео, което получава небивал успех.


В периода 1998-99 г. Симеон Стефанов участва в няколко самодейни формации по модерен балет. През ноември 2001 г. Мони попада в студио за латино-танци, което се оказва определящо за неговия живот. Една година и половина по-късно той заедно с тогавашната си партньорка Светла се класира трети на проведеното Първо българско национално състезание. Скоро след това започва работа в клуб "Салса+" като инструктор по латино-танци.
Паралелно с това Мони не спира да се усъвършенства като танцьор: посещава часове по модерен и класически балет, спортни танци, акробатичен рокендрол, ориенталски танци, пластика на тялото, солфеж и музика.Желанието му да се развива го кара да напусне пределите на България и той пътува в редица европейски държави, между които Германия, Англия и др., където посещава часовете на най-добрите салса инструктори в света.Мони е изключително очарован от нивото на салсата в САЩ и именно там той окончателно дооформя своя стил и техника на танцуване.
В периода 2003-2007г. Мони взема участие в редица салса състезания, както в България, така и в чужбина, вземайки редица купи и медали:
-трето място- шампионат на България 2003г.
-трето място- открит шампионат Хамбург 2004
-прърво място- Лондон 2005.Септември 2005 г. , след специална покана , Мони и Моника се състезават и безапелационно печелят ПЪРВО МЯСТО в Лондон на най-големия състезателен форум по салса в ЕВРОПА(неофициален европейски шампионат по салса).Това събитие предизвикжа широк отзвук не само в България , но и в целия европейски и световен свят на салсата.

 • полуфинал- Лас Вегас 2005.През декември 2005 г. като европейски шампиони Мони и патньорката му заминават на световния шампионат по салса в Лас Вегас ,за да представят България.Те се танцуват страхотно и на полуфинала се нареждат девети в най-тежката кабаретна дивизия.Българите са ДЕВЕТИ в СВЕТА редом до кубинци , американци ,мексиканци и т.н.
 • пето място Лондон 2006.Мони дебютира на това европейско заедно с новата си партньорка Елена и само след 3 месеца тренировки стигат до финала, където остават пети.
 • квалификации Лас Вегас 2006.След като заемат второ място след проведените квалификации и побеждават някои от двойките, които в последствие се класират във финалната тройка, Мони и Елена са несправедливо дисквалифицирани.
 • второ място- Плодив Салса Опън 2007(кръг от България Салса Опън 2007)
 • трето място- Варна Салса Опън 2007(кръг от България Салса Опън 2007)
 • трето място- София Салса Опън 2007(кръг от България Салса Опън 2007)
 • второ място- генерално класиране България Салса Опън 2007
 • трето място- квалификации за световния шампионат Орландо 2007
 • първо място- открит шампионат на Турция 2007
 • шесто място- европейски шампионат Борнемуд 2007
 • второ място- открит шампионат на Румъния 2007

 

В края на 2007 година Мони прекратява състезателна си кариера, навлизайки в своя творчески период.

Посещавайки Петърбург 2006г.; Вашингтон 2007г.;Истанбул 2008г.;Констанца 2007г.;Анталия 2009г.;Букурещ 2008г.;Хамбург 2009г.;Амстердам 2009г.;Балатон 2011; Берлин 2013, 2014, 2015, 2016 от една страна като изпълнител, Мони продължава да изнася танцови спектакли , които въплъщават в себе си както традиционните и характерни салса похвати и техники, така и множество нетипични иновативни елементи наситени с фриволни танцови експресии.

От друга страна като преподавател, той очарова международната салса аудитория със своите уъркшопи - "partner work" и "man style", като особено интересни са тези, отнасящи се до пластиката на тялото и изолация на движението (body movement), които се превръщат в негова запазена марка.

 


Пепи
Street Salseros bottom
All Rights Reserved © StreetSalseros Academy, 2009 Уеб дизайн Реклама Връзки